DÜŞLER VADİSİ RİVA
Yer: Riva/İSTANBUL
Yatırımcı / İşveren: FBA Yapı
Proje Tipi : Konut
Tasarım Ekibi : Abdurrahman Çekim, Sevilay Uğur Çekim, Çağla Makara, İrem Cihanoğlu, Melis Uludağ, Behlül Kıryolcu,
Balkın Coker, Sevinç Ortaburun, Tuğçe Koyuncu, Karla Madrigal, Birce Tülbez
Proje Yılı: 2017-2019
Arsa Alanı: 1.157004 m²
Proje Alanı: 380.915 m²
RAPOR
Proje alanı İstanbul’un Kuzeyi’nde Riva Bölgesi ‘nde yer alıyor. 869.522,18 m² konut alanı ve bu alanı çevreleyen, tanımayan 206.497,84 m² özel orman alanı, 8.423,03 m² ilköğretim alanı 72.560,95 m² park alanı ile 1.157.004,00 m² yüzölçümüne sahiptir. Sabiha Gökçen Havalimanı ile 3.Havalimanın yolunu bağlayan Kuzey Çevre yollarını tam ortasında yer alır. Nerdeyse eşit uzaklıkta, ana yollara teğet konumdadır. Doğu-batı eksenli alanı ikiye bölen vadisi, alanı kuzey-güney eksenli bölen vadinin kolları, ağaç dokusu, kendine özgü bitki örtüsü, eğimli yamaçları, araziyi farklı karakterde kendine özgü bağlamları olan alt bölgelere ayırmakta. Alana karakter veren en önemli faktör omurga olarak var olan vadidir. Sözü geçen alanın belirgin özelliği: bu alt bölgelerin hepsinin tekdüzelikten uzak yönelimleri, manzaraları, vistaları olan lokasyonlara dönüşmesidir. Bu anlamda her alt bölgenin kendine has bağlamları ve bu bağlamlar üzerine geliştirilen tasarım kriterleri tür rehber olarak benimsendi. Genel yerleşim kararları bu doğrultuda şekillendi.
Mimari Karakter Form/ Malzeme/ Temel Birimler/Mimari Karar Stratejisi
Kavrama, rehabilite olma, yeniden keşfetme aracı olarak ‘yer/el’e ‘doğal’a dair arayışın mimari karşılığı benzer topoğrafik , iklimsel , bağlama sahip Karadeniz ‘mimarsız mimari’ örnekleri bir çeşit arketip olarak ele alındı. Tıpkı Karadeniz evi mimarisinde olduğu gibi patikalardan yürünüp evler ulaşıldığında zorluklar unutulur heyecan verici ev mimarisi karşılanması hedeflenmiştir. Tıpkı Karadeniz evi mimarisinde olduğu gibi kırsal mimarinin alışılagelmiş gösterişsiz ve alçak gönüllü boyutları, burada yer yer mahalle evi yer yer kent konağı ölçeğinde tasarlanmıştır. İlk bakışla yerleşmeler ve evler birbirine benzer, aynılık egemenmiş gibi görünür. Ne var ki içeriden bir bakışla ve analitik yaklaşımla farklar sezilir. Hem yerleşme hem de mimari modelde. Biri geleneksel kodlarda birisi daha modern kodlarda iki farklı yaklaşım tasarım dili geliştirildi.
Birinci yaklaşımda pastoral olarak kırsal mimarinin pür, arınmışlığı ile yapısal eleman olarak ‘ahşap çatkı, taş duvar,’ ‘çatı elemanı üzerinde geliştirildi. Hem yeni taze bir mimari ortaya çıkarken bir taraftan tanıdık, mahali olan, deyim yerindeyse bizden biri denebilecek bir dil geliştirildi.
İkinci yaklaşımda ise pür, arınmışlığı ile yapısal eleman olarak ‘ahşap, duvar,’ saçak elemanı üzerinde geliştirildi. Yerel mimari kodlar üzerinden güncel, çağdaş mimari dil benimsendi.