Kamu Binaları Tasarımı Fikir Yarışması
Yer: Selçuklu/KONYA
Proje Tipi : Kentsel Tasarım
Tasarım Ekibi : Abdurrahman Çekim, Çağla Makara, Behlül Kıryolcu, Tuğçe Koyuncu, Karla Madrigal, Mustafa Onur Erenler
Proje Yılı: 2018
RAPOR
BİR KAMU YAPISINI ÖNCÜ GÖREVİ OLARAK SÜRDÜRELEBİLİRLİK , EKOLOJİ
Ekolojik tahribatın derinleştiği, iklim değişikliklerinin yarattığı derin sorunlar, yaşam üzerindeki baskının her gün daha da arttığı, temiz su kaynaklarının azalışı , gıda ihtiyacının her geçen gün artışı yaşamımızın her alanını sarmalayan sorun yumağı olma yönünde… Bir diğer taraftan Endüstri devrimiyle başlayan rutin, katı zaman ayarlı, kitlesel çalışma hayatının artık sürdürebilirlikten uzak çalışma koşullarının insan kaynağında onarılmaz yaralar açtığı , yeni nesil çalışma üretme mekanına ihtiyaç duyulduğu yadsınamaz bir gerçek. İnsanı tüketiyor… Tüm unsurlara temelden dokunarak çok boyutlu, çok katmanlı önermeler üretmek için hayli dar bir zaman var gibi…
Kamu yapılarının hem işleyişi hem de mimarisi artık bir nevi temel mesele olan sürdürülebilir, ekolojik yaklaşım ilkelerine göre tasarlanmalı. Toplum üzerinde bir nevi değiştirici ve dönüştürücü yönünü kullanmalı. Yukarıda bahsi geçen çerçeve, bir tür rehber olarak benimsenerek yapının tasarımı bazı temel unsurlar üzerinde gelişti.
KENDİ KENDİNE YETEBİLME
Temel ilke olarak kendi kendine yetebilme prensibinden yola çıkıldı. Kendi enerjisini üreten, kendi suyunu toplayan, kullanan, filtre eden, kendi gıda ihtiyacının bir kısmını bile karşılayan organizma tahayyül edilmektedir. Bu organizmanın temel yapı taşı modülü geleneksel mimariden yola çıkılarak oluşturuldu. Basit yapı tipi olarak ‘kümbet’; eşdeğer yapı birimlerinden oluşan kervansarayların veya külliyelerin temel yapı taşı birimi olan bir ‘göz’, baz alınarak temel yapı birimi olarak düşünüldü. Organizmanın temel yapı taşı 6*6 modüllerinden oluşur .Bu birim ‘modül’ ler tıpı organizmadaki iş bölümü esasına göre farklı rollere, farklı işlevlere bürünerek simbiyotik bir ilişki ağı hedeflendi.
VAZİYET OLUŞUMU
Simbiyotik modüllerden oluşan yapı duruma göre şekil alır. Özellikle ağaçların olduğu bölgelerde eksilir, ağaçların yoğunluğuna göre boşluklarına göre şekil alır. Yol cephesinde geri çekilerek (azalarak) girişi tanımlarken , Cami kısmında kamusal alana katkı olması bakımından geride başlar.
GELENEKSEL MİMARİ YANSIMALARI
Basit yapı tipi olarak ‘kümbet’; eşdeğer yapı birimlerinden oluşan kervansarayların veya külliyelerin temel yapı taşı birimi olan bir ‘göz’, baz alınarak temel yapı birimi olarak 6*6 modül olarak düşünüldü.
Geleneksel mimari de olduğu gibi modüllerin bir araya gelerek açık, yarı açık yapı dizilimleri oluşturulması, yapı dizilimlerinin tanımladığı kamusal meydan olan avlu’ nun oluşması projenin kamusal alan yaklaşımını belirledi. Avlular hem ışık, görsel konforu sağlarken hem de kamusal aktiviteler için önemli odaklar oluştururlar. Bu odaklar farklı büyükte, farklı ihtiyaçlara göre düşünülmüştür. Kamu yapılarının buyurgan yapısal niteliklerinin aksine davetkar katılımcı bir rol benimsenmiştir.